На 6 Декември 2019 г се навършват 175 години от рождението на Капитан Петко войвода. По този повод днес – 05.12.2019 г, от 15:00 ч. до 17:00 ч. в Регионален Исторически Музей – Хасково ще бъде открита временна експозиция.
Д-р Красимира Узунова ще представи най-новото издание на РИМ-Хасково – фотоалбума „Капитан Петко – Закрилникът на Тракия“.
За първи път в Хасково ще бъде показана единствената запазена пушка на Петко Каракирков (Киряков) – „Уинчестър“, модел 1866 г. Пушката е част от оръжейната колекция на РИМ „Стою Шишков“- Смолян , където тя е предадена през 1952-ра от уста Петко Христов. Той я съхранява в дома си почти три десетилетия. За пушката се носят много легенди, според едната била подарък на капитан Петко от Джузепе Гарибалди, а според друга той получил оръжието от ръцете на руския император Александър ІІ.
Ще бъдат подредени и 25 табла с паметниците на Закрилника на Тракия и Родопите у нас и в чужбина. Инициативата е реализирана от пловдивското сдружение СНЦ „Капитан Петко-Гарибалдиец“.